onsdag 21 januari 2009

Le pics de Cuba # 1


Tvättdag i Havanna. De andra månglade cigarrer, själv hittade jag tvätt att fota, win-win för mig, eftersom jag ändå fick röka.

Tryck på bilderna för att förstora...

Håll tillgodo med detta så kanske det kommer mer än dag. Skall väl tilläggas att det här är bilder på Kuba, Kubanerna och samhället. Sen finns det turistbilderna och bilderna på oss och vad vi gjorde, men det är en annan historia.



Tyvärr är det en elledning i vägen, men men, det är för konsten. Skall vara så, har alltid vart så..


Socker är en av Kubas största exportvaror, dessutom används det till nästan alla på Kuba; äta, dricka, elda, supa you name it det är gjort av socker, kanske inte cigarrerna men allt annat.

40% av sockret skördas ännu för hand. Då bränner dom fälten först för att få bort alla blad. Men resten skördas med maskiner, som de här. Mycket socker är det, och fälten är oändligt stora.


En gubbe i Santiago som blev klart glad och stol över att en gringo med kamera modell större vill ta ett foto eller fem på honom.


Vår mat, när vi hittade den första blev vi överlyckliga, när jag slapp äta en den sista dagen blev jag överlycklig. Peso-pizzorna gav oss styrka, mod, magont, diarré och samtalsämnen. Den bästa finns i Baracua, den sämsta i Santiago och den dyraste i Havana.



Känns ändå på något sätt som denna bonde hade ett rätt gemytligt jobb, vakta en halvskock getter. Fanns många sådana, getar, över allt. Trots att Erik förnekar det, var vi tre andra som såg, när han nästan plockade en på vägrenen på Autopistan (motorvägen).



Som sjöman blir man ju alltid lite glad när man ser båtar, här är ett exempel på den Kubanska fiskeflottans flaggfartyg. Byggd av fyra plankor, mycket frigolit och lite kopparkabel. Hans fru påstod i alla fall att han fick fisk och ville gärna laga middag till oss. Tyvärr var vattnet självlysande och det låg tre stora varav i samma bukt, så vi tackade vänligast nej och fortsatte till det stängda sjöfartsmuseet, "mutade" vakten och fick komma in, vill påstå att jag har ett svårslaget poäng i "tävlingen" sjöfartsmuseum; Cienfuegos sjöfarsmuseum.


Pojken i dörren bredvid. (Baracua)
Han satt och höll noga koll på oss när vi packade in bilen, tyvärr var han fruktansvärt blyg. Men gillar ändå den här bilden. Så skönt lillgammal.



Det är vackrare, stilfullare och fridsammare än vilken traktor som helst.




El är bra, elektriker sällsynt?

Ska inte säga att det var en vanlig syn, men inte en ovanlig. Allt går att frakta på cykel, bara man har lite fantasi.



Stannade och käkade frukost på vägen, på vägen mellan Cienfuegos och Trinidad. Efter att han fått låna eld till frukost cigaretten plöjde han 4-5 fåror medan vi åt, som tack för lånet av elden passade han på att posera lite.



Samma man som jobbar på, klockan var strax efter soluppgång men jag antar att han var längre kommen med dagen än vi.









1 kommentar: