fredag 9 januari 2009

Stantiago de Cuba

Da har vi kommit fram till Santiago, drog 700km igar fran Trinidad. Var lite segt, men med en collin macKling och en Alex Raekoenen till forare sa klarade vi det nastan med dagsljus. Sista 6 milen gick i morker pa motorvagen, spannande ar det minsta man kan saga. Hast och vagn utan ljus, lastbilar som kor med helljus genom hela motet, gropper som ar avgrundsdjupa och cyklister. Kora bil pa Kuba ar roligt och valdigt intressant, men man ska inte tro att det ar sakert for 5 ore... (forlat mamma). Erick har dock priset hittills med bilorningen, nar han har traffat ett hal sa att tva av navkapslarna flog ivag. Jag satt fram och sag avvgrunden narma sig, ser Ericks skrack i ansiktet och en millisekund senare hur en navkappsel star still och snurrar i luften utan for Eriks sidofonster. Det var en nagot otrevlig upplevelse, tur att forsakringen tacker det mesta. Forstar inte hur Cubanerna har fatt sina gamla amerikanska bilar att halla ihop, 50-60 ar pa dessa vagar kan inte vara bra for en bil..

Sedan vi lamnade Havana har vi stannat en natt i Mantanza, pa nordsidan, for att sedan korsa on for Cienfuegos, grisbukten och Trinidad. Resans absolut basta upplevelse hittills var en ridtur pa ca 4h som vi gjorde fran Trinidad till ett vattenfall i begen. Dock kanns det som om vi gjort nagot helt annat da ingen av oss kan ga civilicerat an. Har en san forbannad traningsverk fran jumskarna till nacken sa det inte ar sant.

Vi har aven lagt en par halvdagar pa Playan och vart lite kulturelle med museer. Ar inte hysteriskt varmt i vattnet men klart okej, ca 24-26 grader. Vi har aven lart oss tycka illa om Ryssar.

En av dom mest intressanta sakerna ar anda bara att kora genom den Cubanska landsbyggden. Det ar inte 50 ar efter, det ar mer 150 ar efter vad man ar van vid. Som uppvaxt pa en bondgard har jag ju sett och vart med om bade det ena och det andra inom jordbruk. Men ploja aker med oxar, kora hem allt med hast och karra och torka riset pa landsvagen har jag inte gjort. Okej, att vi, nar vi hade hast korde hem lite ho pa skoj med hasten men det var ju inte det enda sattet. Hast och vagn ar avsevart mycket vanligare an traktor, och nastan for den delen bilar med pa landsbyggden. Bilder kommer att komma...

Allt for denna gangen...

Far se vart vi hittar en dator med internet nasta gang. Nasta mal ar Guantanamo och Baracoa langst osterut. Sedan blir det val uppat mot Havana satkamak langs nordsidan. Ska bli en del Playa och forhoppningsvis lite fiske inan vi ar framme. Har 8 dagar kvar med bilen sa vi har inte jattebrottom, van ett dygn med var 700kilometrare igar.

Skot om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar